Európa - inflációs rémkép?

2021.08.20

Az Eurostat adatai alapján az euroövezet államadósága elő- ször lépte át a GDP értékét, a GDP arányos eladósodottság ugyanis 100,5%-ra emelkedett, a teljes EU-t vizsgálva pedig 92,9%-ra emelkedett a mutató. Az elmúlt negyedévekben a gazdaság újraindítást támogató programok finanszírozási igé- nye miatt jelentősen emelkedett a tagországok eladósodott- sága.

Az európai inflációval sem lehetünk komfortosak, hiszen a né- meteknél a várt 2,9%-kal szemben 3,1%-kal növekedtek az

árak az előző havi 2,1%-os emelkedés után. Ugyan a visz- szaemelt áfa miatt amúgy is ugrást vártak, de ez az ugrás nagyobb lett, és év végére az 5% közeli infláció sem lehetetlen Európa legnagyobb gazdaságában. Az EKB elnöke szerint ta- nultak a múlt hibáiból, és nem fogják a monetáris ösztönzést idő előtt szűkíteni. Az EKB elnöke azt is elmondta, hogy nem fognak beavatkozni, ha az infláció ideiglenesen meghaladja az EKB 2%-os célszintjét.

A gazdasági kilátásokat illetően az EKB a második félévben erős javulásra számít, azonban a delta variáns európai terje- dése kockázatokat jelent a gazdaság számára.
A vezető európai részvényindexek tompán teljesítettek július- ban: a német DAX és a brit FTSE100 index stagnált, miköz- ben a francia CAC40 1,6%-ot lépett feljebb.


Forrás: Generali - befektetői hírlevél 2021.08 hó